در این مقاله به تشریح جزئیاتی از ورق لاستیکی NBR یا همان لاستیک ضد روغن خواهیم پرداخت مانند ویژگی لاستیک NBR، انواع لاستیک NBR، فرمول لاستیک NBR، چگالی لاستیک NBR، روش تولید لاستیک NBR و … فروشگاه صنعتی آنلاین ثامن تجارت در زمینه تولید و فروش انواع پلیمر و الاستومر مانند لاستیک NBR، SBR، NR، EPDM، وایتون و … فعالیت می کند. شما می توانید ضمن بهره گیری از دانشنامه های مربوط جهت استعلام قیمت و سفارش محصول مورد نظر خود با کارشناسان وب سایت ثامن تجارت تماس بگیرید.
NBR چیست؟
لاستیک NBR مخفف لاستیک نیتریل بوتادین (Nitriel butadiene rubber) یک نوع لاستیک مصنوعی پر کاربرد می باشد که دارای خواص زیادی است که با توجهع به امکان ترکیب عناصر آن با عناصر دیگر می توان انواع خواص را در آن تقویت کرد. لاستیک nbr با نام لاستیک ضد روغن نیز معروف است. این نوع لاستیک که نوعی از منومرهای بوتادین است هم بسپاری ترکیبی از آکریلونیتریل و بوتادین می باشد. نام های دیگر nbr: لاستیک NBR دارای نام های دیگری مانند بونا_ان (Buna_N)، زت پول(Zet pol)، پاراکریل(paracril)، اکریلون(Acrylon)، پربونان(perbunan)، و … نیز شناخته می شود که به صورت تخصصی مشخصات فنی NBR را بیان کرده ایم.
بررسی مقاومت NBR در برابر روغن و حلال ها
خواص شیمیایی و فیزیکی این نوع لاستیک بسنگی به میزان ترکیبات نیتریل دارد. در حالت کلی میزان نیتریل از 20 تا 50 درصد متغیر می باشد. هرچقدر میزان نیتریل بیشتر باشد مقاومت لاستیک NBR در برابر حلال ها، روغن و بنزین و سایر مواد شیمیایی نیز بیشتر می شود اما به همان میزان از انعطاف پذیری لاستیک کاهش می یابد.
فرمول شیمیایی nbr
لاستیک NBR دارای ساختار شیمیایی به صورت زیر مخی باشد:
تولید لاستیک NBR
جهت درک راحت تر از فرآیند تولید لاستیک نیتریل به تشریح آن به صورت خلاصه و کلی پرداخته ایم. لاستیک NBR به دو روش سرد و گرم قابل تولید می باشد. جهت تولید این لاستیک به روش گرم ، مخزنی در دمای حدود 40 درجه سانتی گراد فراهم شده و بسپارش آن توسط صابونها (و یا امولسیون کننده)، پروپن نیتریل، انواع مونومر بوتادین و آغازگرهای مواد رادیکالی انجام می گیرد و همچنین از آب به عنوان میانجی در مخزن واکنشی استفاده می شود. لاستیک هایی که در نهایت در دمای بالا تولید می گردند، باعث سهولت در وامنش بسپاری می شوند و همچنین شاخه های پلیمری بیشتری را نیز شکل می دهند.
روند تولیدی به روش سرد نیز بسیار مشابه روش گرم می باشد. مخزن بسپاری در این روش دمایی در حدود 5 تا 15 درجه سانتی گراد را دارا می باشد. همین دمای پایین باعث می شود که در روش سرد، شاخه های پلیمری کمتری شکل گیرد. این تفاوت تعداد شاخه ها باعث تمایز انواع سرد و گرم لاستیک NBR می شود. همانطور که قبلا اشاره کردیم مونومرهای متفائتی می توانند در تولید لاستیک نیتریل به کار روند. از این روترکیبات تشکیل دهنده پلیمری نیز می توانند متفاوت باشند.
ویژگی لاستیک NBR
همانطور که قبلا گفتیم لاستیک NBR نیز مانند سایر لاستیک های مصنوعی با تغییر در میزان عناصر آن قابلیت تغییر در ویژگی های آن وجود دارد. مانند میزان سختی لاستیک و یا دمای انتقال شیشه ای، اما در حالت کلی مشخصات زیر را دارا می باشد:
- دانسیته: 0.92 گرم بر سانتی متر مکعب (g/cm3)
- مونومر: بوتادین، اکریلونیتریل
- حلال: تولوئن(Toluene)، تری کلرو بنزن(TCB)، دی متیل فرمامید(DMF)
- دمای ذوب(TM): حداکثر کارکرد در دمای 105 درجه سانتی گراد
- دمای انتقال شیشه ای(Tg): میانگین 10- تا 60- درجه سانتی گراد
- سختی(shore A): میانگین 64 تا 68
- وضعیت قطبی بودن: قطبیت نسبی(کمی قطبی است)
انواع لاستیک NBR
با اضافه کردن عناصری امکان تغییر در خواص لاستیک NBR وجود دارد که این امر باعث بروز انواع مختلفی از NBR شده است. مانند لاستیک های خرد شده، پودر شده، بهبود یافته توسط نرم بازها، کربوسیله شده(X_NBR)، مایع، هیدروژنه شده(H_NBR)، اصلاح شده با اپوکسی و … . لاستیک X_NBR ؛ لاستیک NBR کربوسیله شده می باشد که ایجاد گروه های کربوکسیلیک (_R_COO) در آن قابلیت پخت با اکسید فلزی را فراهم می کند. لاستیک H_NBR ؛ لاستیک NBR هیدروژنه شده نوعی از لاستیک NBR اشباع شده با هیدروژن (H) می باشد. این نوع ترکیب سبب از بین رفتن پیوند ئوگانه لاستیک شده تا NBR را به لاستیکی مقاوم در برابر اوزون تبدیل کند. ایجاد این پیوند دوگانه سبب عدم انجام پخت گوگردی می شود و در نتیجه از پخت پراکسیدی می بایست استفاده کرد. لاستیک H_NBR یک نوع لاستیک مهندسی گران قیمت محسوب می شود که عمده کاربرد آن جهت مصارف صنایع فضایی است.
مزیت های لاستیک NBR
- مقاومت مناسب در برابر روغن ها، حلال ها، صابون ها، نمک، آب، مواد نفتی و …
- مقاومت در برابر گریس ها و سوختنیها
- تنوع در سیستم های پخت
- مقاومت سایشی بالا
- فرآیند پذیری بالا
- نفوذ پذیری کمن در برابر گازها
- امکان مقاومت در برابر هوای آزاد اوزون
شناسایی لاستیک NBR بر اساس ویژگی های اشتعال آن
با توجه به ویژگی هایی که اشتعال هر لاستیک هنگام سوختن دارد می توان نوع آن لاستیک را شناسایی کرد. در رابطه با لاستیک NBR ویژگی های اشتعال به صورت زیر می باشد:
- رنگ شعله زرد متمایل به نارنجی می باشد.
- بوی موی سوخته می دهد.
- در شعله می سوزد و بعد از حذف شعله همچنان به سوختن ادامه می دهد.
- در شعله چکه نمی کند.
معایب لاستیک NBR
همانطور که در مطالب فوق به آن پرداختیم، لاستیک NBR دارای مزیت های زیادی می باشد و امکان بهبود ویژگی های آن با تغییر در میزان عناصر سازنده آن وجود دارد. با این حال دارای معایبی می باشد از جمله:
- مقاومت پایین در برابر شعله و آتش
- مقاومت پایین در برابر بخار و دما
- مقاومت پارگی پایین
- عایق ضعیف
- مقاومت پایین در برابر اکسید کننده های قوی مانند اسید نیتریک
کاربرد لاستیک NBR
انواع مختلف لاستیک NBR دارای کاربرد های مختلفی در صنعت، پتروشیمی، خودروسازی و هوا فضا دارند که به تشریح برخی از آنها در ادامه خوالهیم پرداخت:
- تولید لاستیک NBR به صورت انواع ورق و واشر جهت مصارف آب بندی و درزگیری
- ساخت انواع اورینگ و پکینگ از جنس NBR
- ساخت انواع ضربه گیر
- ساخت انواع درزگیر مانند: درزگیر محفظه روغن، درزگیر بالایی پیستون، درزگیر جعبه دنده و درزگیر یاتاقان و …
- تولید دستکش های پزشکی و دستکش های صنعتی
- لوله های پلاستیکی گازوئیل
- تولید قطعات مربوط به صنایع هوا فضا که با اوزون در تماس است.
- و در کلیه مواردی که با روغن ها، گریس، سوخت های مایع و … سر و کار داریم.
قیمت ورق NBR
ورق های لاستیکی ضد روغن NBR در ضخامت های 1 الی 10 میلی متر به صورت رول در عرض 100، 120 و 150 سانتی متر و در ضخامت های 15 الی 50 میلی متر به صورت رول در عرض 100 سانتی متر قابل تولید می باشد. با مراجعه به وب سایت ثامن تجارت می توانید انواع محصولات لاستیکی و ویژگی های هریک را مشاهده فرمایید و جهت استعلام قیمت و موجودی محصول مورد نظر خود با کارشناسان ثامن تجارت در تماس باشید. با مطالعه مقاله فوق با لاستیک NBR، خواص، ویژگي، انواع مختلف آن و کاربرد هر یک آشنا شدید که در هنگام سفارش محصول می توانید از آن بهره ببرید. جهت مطالعه سایر دانشنامه های مرتبط به وب سایت ثامن تجارت مراجعه فرمایید.