شرکت سهامی:
یک شرکت سهامی شرکتی است که سرمایه آن به سهام تقسیم می شود و حتی اگر موضوع عملیات آن در زمینه بازرگانی نباشد یک شرکت بازرگانی لحاظ می شود و بعد از تاسیس و ثبت یک شرکت سهامی ، آن شرکت جزء شرکت های تجاری محسوب می شود. شرکت های سهامی به دو نوع سهامی خاص و سهامی عام تقسیم می شود که در ادامه به اختصار به تشریح آن ها می پردازیم.
شرکت سهامی خاص:
تاسیس یک شرکت سهامی خاص دارای شرایط و ضوابط ساده تری نسبت به شرکت های سهامی عام است که قوانین و شرایط لازم برای تاسیس آن به طور واضح و مشخص از مواد اصلاحی قانون تجارت که در این زمینه وضع شده قابل استنباط است. در یک شرکت سهامی خاص تمام سرمایه توسط موسسین شرکت تامین می شود و اعلامیه پذیره نویسسی در خصوص این شرکت ها صادر نمی شود و نمی توانند اقدام به صدور اوراق قرضه نمایند.
خصوصیات و شرایط شرکت های سهامی خاص:
تشکیل شرکت سهامی خاص:
اقدامات لازم برای تاسیس یک شرکت سهامی خاص شامل 3 مرحله می باشد : امضای اساسنامه ، تعهد سرمایه و انتخاب مدیران و بازرسان
1-امضای اساسنامه:
اساسنامه شرکت باید ابتدا تکمیل و به امضا تمامی شرکا برسد. در اساسنامه یک شرکت سهامی خاص مواردی که در ماده 8 قانون اصلاحی آورده شده (اکثر موارد شرکت های سهامی عام و خاص را شامل می شود) ، می بایست بیان شود که برخی از آن ها شامل موارد زیر است:
2-تعهد سرمایه
همانطور که گفتیم حداقل سرمایه ای که برای تاسیس یک شرکت سهامی خاص مورد نیاز است یک میلیون ریال می باشد. شرایط و نحوه پرداخت تمام سرمایه مشخص شده ، باید تعهد گردد و در ابتدا نیز 35 درصد از آن در حسابی تحت عنوان شرکت سهامی خاص در شرف تاسیس واریز شود. آن بخش از سرمایه نیز که بصورت غیرنقدی می باشد باید تماما ثبت و تسلیم گردد. بنابر قانون مصوب در این زمینه ارزیابی و ارزش گذاری سرمایه غیر نقدی توسط کارشناسان وزارت دادگستری باید انجام گیرد و آمرده غیرنقدی بیش از مبلغی که کارشناسان ارزش گذاری کرده اند پذیرفته نمی شود. زیرا که اگر ارزیابی با توافق سهامداران صورت گیرد ، امکان تضرر اشخاص ثالث وجود دارد.
3-انتخاب مدیران و بازرسان:
انتخاب مدیران و بازرسان شرکت سهامی خاص برخلاف شرکت سهامی عام نیاز به برگزیده شدن در مجمع عمومی مؤسس ندارد. قبول سمت از سوی مدیران و بازرسانبه صورت کتبی انجام می شود.
موارد مورد نیاز جهت ثبت شرکت:
بعد از طی کردن روند اموری که به آنها اشاره شد، حال مدارکی باید تهیه شود و به اداره ثبت امور شرکت ها تسلیم گردد ، که به شرح زییر می باشد: