مشاوره و فروش
02137163

آیا استیل جذب آهنربا میشود؟

خاصیت مغناطیسی استیل
۲۴ آذر ۱۴۰۳
1,040 بازدید

آیا استیل جذب آهنربا می‌شود؟ 

«آیا استیل جذب آهنربا می‌شود؟» یکی از سوالات پرتکراری است که مهندسان و و متخصصان مواد و همچنین افرادی که قصد خرید یا استفاده از محصولات استیل را دارند، جست و جو می‌کنند. 

اما در پاسخ به این سوال، سوال دیگری مطرح می‌شود و آن این است که اصلا چرا خاصیت مغناطیسی استیل اهمیت دارد؟ در چه زمینه‌ها و استفاده‌هایی لازم است که استیل این خاصیت را دارا باشد؟ یا تحت چه شرایطی، استیل نباید به هیچ‌وجه دارای خاصیت آهنربایی باشد؟ در این مقاله ما ابتدا از اهمیت خاصیت مغناطیسی استیل صحبت کرده و در ادامه، به پاسخ تمامی این سوالات به همراه لیست کاملی از استیل‌های بگیر و نگیر می‌پردازیم؛ پس تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

image165588521911

چرا خاصیت مغناطیسی استیل مهم است؟‌

خاصیت مغناطیسی استیل یکی از ویژگی‌های کلیدی است که در کاربردهای مختلف صنعتی، تجاری، خانگی و به‌ ویژه در پاسخ به سوال «آیا استیل جذب آهنربا می‌شود؟» اهمیت بسیاری دارد.

این ویژگی در صنایع مختلف از جمله ساخت و تولید تجهیزات، فرآیندهای تولیدی و حتی در فناوری‌های پیشرفته بسیار تأثیرگذار است. اما چرا این خاصیت تا این حد اهمیت دارد؟ این موضوع را با یک مثال توضیح می‌دهیم؛ برای مثال، در پروژه‌هایی که نیاز به جداسازی سریع قطعات از یکدیگر دارند، خاصیت مغناطیسی می‌تواند فرایند جدا کردن قطعات را تا حد چشمگیری تسهیل کند.

در این شرایط، می‌توان از خاصیت جذب آهنربا برای حمل و جا به‌ جایی قطعات استفاده کرد. به همین ترتیب، در هنگام جوشکاری یا سایر فرآیندهای ساخت و مونتاژ، استفاده از مواد مغناطیسی کمک می‌کند تا قطعات به‌ آسانی جا به‌ جا یا بلند شوند، بدون اینکه نیاز به تجهیزات پیچیده باشد. این ویژگی در بسیاری از صنایع مانند خودروسازی یا تولید لوازم الکتریکی که نیاز به کار با قطعات کوچک و دقیق دارند نیز اهمیت بسیار بالایی دارد.

image165588524515

علت مغناطیسی شدن استیل چیست؟

برای اینکه یک استیل دارای خاصیت مغناطیسی باشد، دو شرط مهم لازم است؛ یکی آنکه استیل مد نظر در آلیاژ خود دارای آهن باشد و از آنجایی که ماهیت استیل یک آلیاژ از آهن است، این شرط در تمام استیل‌ها اجرا می‌شود.  دیگری آنکه استیل مورد استفاده، دارای ساختار کریستالی به فرم فریتی یا مارتنزیتی باشد؛ در ادامه هر کدام از ساختارها و گریدهای آهن را شرح داده‌ایم.

آیا استیل جذب آهنربا میشود

گریدهای مختلف استیل و خاصیت مغناطیسی آن‌ها

همانطور که در بخش قبل اشاره کردیم، استیل‌ها دارای گریدهای مختلفی هستند که هرکدام ویژگی‌های خاص خود را دارند که در خاصیت مغناطیسی استیل نیز تاثیرگذار هستند؛ همچنین شناخت انواع گرید های استیل می‌تواند پاسخ سوال اینکه «آیا استیل جذب آهنربا می‌شود؟» باشد. به همین منظور، ما در این بخش به معرفی انواع گرید های آهن استیل می‌پردازیم:

  • استیل آستنیتی

استیل آستنیتی نوعی استیل غیر مغناطیسی است که ساختار بلوری خاصی دارد و معمولا در گریدهای 304 و 316 یافت می‌شود. این نوع استیل به دلیل ویژگی‌های عالی ضد خوردگی و شکل‌پذیری بالا، در صنایع مختلفی مانند پزشکی و آشپزخانه کاربرد دارد. برخلاف استیل بگیر، استیل آستنیتی به دلیل ترکیب خاص آلیاژهای خود، جذب آهنربا نمی‌شود و به عنوان استیل نگیر شناخته می‌شود.

 

  • استیل فریتی

استیل فریتی نوعی استیل مغناطیسی است که ساختار بلوری فریت دارد و به راحتی جذب آهنربا می‌شود؛ بنابراین به عنوان استیل بگیر شناخته می‌شود. این نوع استیل معمولا در گریدهای 409 و 430 موجود است و به دلیل مقاومت خوب در برابر خوردگی و قیمت مناسب، در صنایع خودروسازی و تولید قطعات مختلف کاربرد دارد.

 

  • استیل مارتنزیتی

استیل مارتنزیتی که اغلب در گریدهای 410 و 420 یافت می‌شود، نوعی استیل مغناطیسی است که ساختار بلوری خاصی دارد و به راحتی جذب آهنربا می‌شود. این استیل معمولا در ابزارهای برشی و قطعاتی که به استحکام بالا نیاز دارند، استفاده می‌شود. استیل مارتنزیتی نیز همانند استیل فریتی به عنوان استیل بگیر شناخته می‌شود.

 

  • استیل داپلکس

استیل داپلکس ترکیبی از ساختارهای آستنیتی و فریتی است که خواص هر دو نوع را به ارث می‌برد. این نوع استیل معمولا در گرید 2205 یافت می‌شود و به دلیل ترکیب دو ساختار، مقاومت بسیار بالایی در برابر خوردگی و تنش دارد. استیل داپلکس می‌تواند ویژگی‌های مغناطیسی ضعیفی داشته باشد، اما به طور کلی بیشتر به عنوان استیل بگیر شناخته می‌شود.

 

  • استیل رسوب سخت شونده

استیل رسوب سخت شونده نوعی استیل است که به منظور افزایش خواص مکانیکی و سختی آن در شرایط خاص حرارتی تحت فرآیند رسوب سختی قرار می‌گیرد. این نوع استیل معمولا به عنوان استیل مغناطیسی شناخته می‌شود و پس از عملیات حرارتی، خواص مغناطیسی قابل توجهی پیدا می‌کند. این استیل بیشتر در صنعت هوافضا و قطعات مقاوم در برابر فرسایش کاربرد دارد.

image165588527018

کدام استیل‌ها خاصیت مغناطیسی دارند؟ 

حال که با انواع گریدهای استیل و خواص مغناطیسی استیل آشنا شدید، پس قطعا پاسخ سوال «آیا استیل جذب آهنربا می‌شود؟» را متوجه شده‌اید. به طور کلی استیل‌هایی که خاصیت مغناطیسی دارند عبارتند از:

  1. گرید 409 (استیل فریتی)
  2. گرید 430 (استیل فریتی)
  3. گرید 439 (استیل فریتی)
  4. گرید 410 (استیل مارتنزیتی)
  5. گرید 420 (استیل مارتنزیتی)
  6. گرید 440 (استیل مارتنزیتی)
  7. گرید 2205 (استیل داپلکس)
  8. استیل رسوب سخت شونده

این گریدها به دلیل ساختار خاص بلوری خود، به راحتی جذب آهنربا می‌شوند و به عنوان استیل‌های مغناطیسی شناخته می‌شوند.

آیا استیل جذب آهنربا میشود

تفاوت استیل بگیر و نگیر چیست؟‌

با توجه به اینکه در بخش‌های قبل، با اصطراحی به نام استیل بگیر و نگیر مواجه شدید، لازم است که با آن کمی بیشتر آشنا شوید.

برخلاف تصور بسیاری از افراد، اصلاح استیل بگیر یا استیل نگیر، تنها به علت خواص مغناطیسی استیل نیست، بلکه فاکتور دیگری نیز در این امر دخیل است. فاکتور مهم دیگری که در نام استیل بگیر و نگیر نقش دارد، خاصیت زنگ زدن استیل است. اما بیایید کمی دقیق‌تر، اصطلاح استیل بگیر و نگیر را بررسی کنیم و کاملا با آن آشنا شویم. 

استیل بگیر چیست؟

استیل بگیر به فولادی گفته می‌شود که دارای دو ویژگی خاص دارد؛ هم در برابر زنگ‌زدگی مقاوم است و هم آهنربا را به خود جذب می‌کند. بنابراین به فولادی که اصطلاحا زنگ‌ نمیزند و همچنین خواص مغناطیسی استیل را دارد، استیل بگیر می‌گویند.

 

استیل نگیر چیست؟‌

در مقابل استیل بگیر، نوع دیگری از استیل وجود دارد که نه تنها در مقابل زنگ‌زدگی مقاوم نیست، بلکه آهنربا را از خود دفع می‌کند و خواص مغناطیسی استیل را ندارد. به این نوع فولاد که یک استیل مغناطیسی نیست و حتی زنگ‌ هم می‌زند، استیل نگیر می‌گویند. 

image165588529519

نگهداری صحیح از استیل بگیر و نگیر چگونه است؟

از آنجایی که ویژگی‌ها و خواص استیل بگیر و نگیر با یکدیگر متفاوت است، بدیهی است که شرایط و الزامات نگهداری از هرکدام نیز با یکدیگر فرق می‌کند.
برای نگهداری از استیل بگیر، لازم است که به طور منظم سطح آن را از آلودگی‌ها پاک کنید که برای اینکار، استفاده از دستمال نرم و آب گرم همراه با شوینده‌های ملایم برای تمیز کردن آن توصیه می‌شود.

همچنین لازم است استیل بگیر را در آب و هوای خشک و بدون رطوبت نگهداری کرده و از تماس آن با مواد شیمیایی و اسیدی جلوگیری کنید. 

شرایط نگهداری از استیل نگیر نیز مشابه با استیل بگیر است. 

آیا استیل جذب آهنربا میشود

سوالات متداول

آیا قاشق استیل جذب آهنربا میشود؟

بستگی به نوع گرید آن و مقدار نیکل و کرومی که به آن اضافه شده است دارد.

آیا آلومینیوم جذب آهنربا میشود؟

در شرایط عادی به دلیل ساختار کریستالی آن، مغناطیسی نیست.

منبع : scientificamerican.com

مطالب مرتبط